Tälle sivulle on kerätty osakkaille ja asukkaille aakkoselliseen järjestykseen yleistietoa asumiseen ja elämiseen liittyen taloyhtiössämme. Jos jokin asia askarruttaa, niin ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään, yhteystiedot löytyvät painamalla tästä.
Aitarakenteet ja aidan väri
Vuonna 2008 tehdyn päätöksen mukaisesti sallittu aitamalli huoneistopihojen aitaamiseen on Askira Palvelut Oy:n aitaelementtityyppi ”Hovi”, korkeus 100cm. Koska Askira Palvelut Oy ei enää toimita aitoja, voit mitata mallin taloyhtiön pihalle jo valmistuneista aitaelementeistä ja rakentaa vastaavan aidan ”pitkästä tavarasta” samanlaiseksi kuin muilla osakkailla.
Aidan rakentamiseen on saatava suostumus niiltä naapureita, joiden huoneistopihaa aita rajaa sekä taloyhtiön hallitukselta. Aitaamisesta ei saa aiheutua haittaa rajapensasaitojen kasvulle. Ota siis ensin yhteys hallitukseen jos haluat rakentaa aitoja.
Taloyhtiö vastaa alkuperäisten (asuntojen välisten parvekkeiden alla olevien) punaisten ulkoaitojen puunsuojaamisesta/maalauttamisesta. Osakkaan myöhemmin tekemät muut oman pihan aitarakenteet on pintakäsiteltävä samoilla taloyhtiön ulkovärityssuunnitelman mukaisilla värisävyillä ja aineilla. Aitojen käsittelyaine on Tikkurilan ”punaruskea, kuultava puunsuoja 5056 Kettu”. Värisävyn saaminen samanlaiseksi muiden aitojen kanssa edellyttää kolmeen kertaan käsittelyn, jotta sävytys tulee riittävän tummaksi.
Asiakirjat
Löydät taloyhtiön hallituksen kokouspöytäkirjat ja muita taloyhtiön asiakirjoja painamalla tästä (kysy salasana puheenjohtajalta).
Asunto-osakeyhtiölaki
21.7.2010 voimaan astunut asunto-osakeyhtiölaki perusteluineen on luettavissa painamalla tästä.
Avaimet ja ovien avaaminen
Mikäli tarvitset teettää lisää avaimia asuntoosi, voit teettää niitä alan yrityksissä omatoimisesti. Asuntosi lukon uudelleensarjoittaminen on hoidettava isännöitsijän kautta, koska sama avain käy myös postilaatikkoon ja pyörävarastoon.
Jos jäät ”lukkojen taakse” etkä pääse asuntoosi, on oven avaaminen on tehtävä kiinteistöhuollon kautta yleisavaimella (puh. 040 687 9800 päivystys on 24/7). Oven avaamisesta peritään avausmaksu.
Bussiliikenne
Lähin julkisen liikenteen linja-autopysäkki on taloyhtiön kohdalla Ilveskadulla. Paikallisliikenteen linja 3 ajaa Rautatieaseman ja Citymarketin väliä Ilveskadun kautta alituiseen. Löydät aikataulun Riihimäen kaupungin kotisivuilta painamalla tästä.
Eläinten ruokinta
Taloyhtiön piha-alueilla ei saa ruokkia eläimiä (linnut, oravat yms). Ruokintapaikat keräävät lähikortteleissa asuvia harakoita ja lokkeja ruokailemaan, jolloin taloyhtiön piha-alueelle muodostuu tavanomaista enemmän linnunkakkaa ja sotkua.
Energiatodistus
Taloyhtiö on hankkinut 1.7.2014 voimaan astuvan lain mukaiset uusimuotoiset energiatodistukset taloyhtiön rakennuksille. PDF-version rakennuksensa energiatodistuksesta voi osakas ladata taloyhtiön omilta sivuilta painamalla tästä (kysy salasana puheenjohtajalta).
Etanat ja kotilot
Riihimäen keskusta-alueella on havaittu joissain paikoissa runsaasti lehtikotiloita ja espanjansiruetanoita. Jos havaitset näiden yrittävän levitä taloyhtiömme alueelle, ilmoita asiasta taloyhtiön hallitukselle. Leviämistä voidaan pyrkiä estämään torjunta-aineella Ferramol (rakeina levitettävä rautafosfaatti, muille eläimille ja kasveille vaaraton luonnollinen torjunta-aine). Ainetta löytyy asukkaiden käyttöön ruohonleikkurivarastosta.
Grillaaminen
Kaasupullot tai muut herkästi syttyvät aineet on säilytettävä asianmukaisesti. Grillauksessa käytettävää kaasupulloa ei esimerkiksi saa säilyttää suorassa auringonpaisteessa, vaan mieluummin varjoisassa hyvin tuulettuvassa tilassa, esimerkiksi pihaterassin varjoisassa nurkassa tai kaasutoimisen grillin alla varjossa.
Kertakäyttögrillien käyttö on kielletty taloyhtiön alueella paloturvallisuussyistä (kertakäyttögrillit rinnastetaan avotulen tekoon!).
Lapsia ei tule päästää yksin grillaamaan, grillaus edellyttää aina aikuisten valvontaa.
Hallituksen pöytäkirjat
Löydät taloyhtiön hallituksen kokouspöytäkirjat ja muita dokumentteja painamalla tästä (kysy salasana puheenjohtajalta).
Haravointijäte
Haravointijätteet voi laittaa sekajätteeseen. Oksasilppurilla voi silputa oksat pieniksi ja silpun voi levittää metsään.
Hiljaisuus
Taloyhtiössämme on paljon lapsiperheitä, joissa pienet lapset tarvitsevat unirauhan. Vältä kaikkea kovaäänistä toimintaa asunnossasi, ulkona piha-alueella ja Aatunkadulla klo 22:00 – 07:00 (viikonloppuisin 22:00 – 08:00) välisenä aikana. Jos järjestät kutsut, juhlat tms. ilta-aikaan normaalia enemmän ääntä aiheuttavaa toimintaa, huomioi muut asukkaat ja kerro asiasta etukäteen lähimmille naapureillesi.
Hoitovastike
Hoitovastikkeen suuruus päätetään yhtiökokouksessa vuosittain. Tämän lisäksi peritään asuntokohtainen vesimaksu (ks. alempaa).
Hormien nuohous
Katso kohta ”Nuohous”.
Ilmalämpöpumput
Osakas voi asentaa asuntoonsa jäähdytyskäyttöä varten ilmalämpöpumpun tai vastaavan jäähdytyslaitteen. Ilmalämpöpumppuasennus edellyttää aina luvan hakemista etukäteen taloyhtiön hallitukselta. Asiakirjaesimerkit laiteasennuslupaa varten löydät taloyhtiön asiakirjoista painamalla tästä (kysy salasana puheenjohtajalta).
Kaikenlaiset viilennyskoneet, joissa on poistovesi- eli kondenssivesiratkaisu, tulee pyytää lupa etukäteen taloyhtiän hallitukselta (ilmastointilaitteiden asennukset ikkunalle yms.)
Ilmanvaihtokone asunnoissa
Ilmanvaihtokoneen oikealla käytöllä estät kosteusongelmien syntymisen asunnossa ja ilmanlaatu pysyy huoneistossa hyvänä.
Jokaisessa asunnossa on aina oltava ilmanvaihtokone päällä, asukkaiden ollessa kotona vähintään asennossa ”2” ja poissaoloaikana asennossa ”1”, näin rakenteet pysyvät kuivina ja sisäilman laatu asunnossa hyvänä. Ilmanvaihtokoneen nopeus säädetään Aatunpihan asunnoissa keittiön liesikuvusta. Kysy tarvittaessa lisätietoja laitteen käytöstä taloyhtiön puheenjohtajalta.
Taloyhtiön toimesta toteutetaan kahdesti vuodessa jokaisen asunnon ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto. Vaihtotyöstä tiedotetaan etukäteen postilaatikkoon jaettavalla ilmoituksella, tyypillisesti vaihtotyö tehdään huhtikuun ja lokakuun viimeisen viikon aikana. Kiinteistöhuolto pääsee asuntoon yleisavaimella, mikäli asukas ei ole suodatinten vaihtohetkellä kotona. Näin toimien kaikkien asuntojen ilmanvaihtojärjestelmä ”ikääntyy samaa tahtia” ja ilman laatu pysyy kaikissa asunnoissa hyvänä.
Asunnon pyöritettäviä ilmanvaihtoventtiileitä ei tule säätää (ruuvata) itse suuremmalle tai pienemmälle, sillä ne on säädetty niin, että ilmanvaihto muodostaa rakennuksen sisään soveltuvan paineistuksen, joka ehkäisee kosteuden tunkeutumista rakenteisiin. Eli osakas/asukas ei saa mennä säätämään esimerkiksi kosteiden tilojen ilmanvaihtohormien kierrettäviä venttiileitä.
Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulee pitää puhtaina, karkeasuodattimet on hyvä puhdistaa ja laitetta silloin tällöin varovaisesti imuroida myös suodatinten vaihtojen välillä. Ilmanvaihtokoneen ohjekirjasta (Vallox 75 / 95) löydät lisätietoja putsaamisesta.
Ilotulitteet
Taloyhtiön piha-alueella EI SAA AMPUA ilotulitteita. Tähän liittyy suuri riski ilotulitteiden harhautumiselle kipinöimään rakennusten välikattojen ja parvekkeiden tulenarkoihin paikkoihin. Suositeltavin paikka ilotulitteiden käyttämiseen on muutaman sadan metrin päässä Lasitehtaan puistoalue Tehtaankadun ja kantatien 130 välialueella.
Internet-yhteydet
Taloyhtiössämme ei ole yhteistä internet-yhteyttä, vaan jokainen asukas hoitaa yhteyden tilaamisen itsenäisesti haluamaltaan operaattorilta. Riihimäki kuuluu Elisan/Saunalahden kaapeli-TV-verkkoon, joten nopeimmat kaapeliyhteydet on tällä hetkellä saatavilla Elisan kaapeli-TV-laajakaistaverkosta (tuote esim. ”Elisa Viihde”)
Elisan tai Saunalahden ADSL-liittymiä ei ole tarjolla Aatunpihan asuntoihin, muut operaattorit ovat tarjonneet DSL-yhteyksiä vaihtelevan kitsaasti. Talokaapelointi on kuitenkin joka asunnon osalta erinomainen, eli kupariverkosta DSL-yhteys voi olla tarjolla joltain operaattorilta jos sellaiseen on halua. Valokuituyhteyttä ei taloyhtiöömme ole ollut tarjolla, koska valokuituverkkoa ei Riihimäellä ole Elisan tai muiden operaattoreiden toimesta vielä laajennettu kortteliimme asti.
Ilmoitustaulu
Taloyhtiön ilmoitustaulu löytyy pyörävaraston eteisestä. Asukkaat saavat laittaa omia ilmoituksiaan ilmoitustaululle.
Isännöitsijän vastuut
Taloyhtiöllä on hallituksen valitsema isännöitsijä, joka hoitaa hoitaa hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaisesti yhtiön juoksevaa hallintoa. Seuraavia asioita mm. hoitaa isännöitsijä:
- Vastikkeiden ja veden laskutusasiat
- Osakkaiden remontti-ilmoitusten käsittely
- Autopaikkojen varausasiat (ylimääräiset pihan paikat)
- Nimenmuutospyynnöt postilaatikoihin ja oviin
- Toiminta yhtiökokouksessa asiantuntijana ja kokoussihteerinä
- Hallituksen antamat asiantuntijatehtävät (mm. erilaiset selvitystyöt)
Taloyhtiössämme isännöintiä hoitaa riihimäkeläinen Retta Isännöinti Oy Riihimäki, vastuuisännöitsijänä Marja Lindfors, yhteystiedot löydät painamalla tästä.
Istutukset
Taloyhtiön piha-alueen istutukset ja maisemointi on suunniteltu arkkitehtitoimiston toimesta rakentamisen yhteydessä. Asukkailla ei ole oikeutta mennä poistamaan puita, pensaita tai muita yhteisiä piharakenteita ilman taloyhtiön hallituksen lupaa. Asukkaan itse omalle pihalleen istuttamien kasvien hoitamiseen tai poistoon ei tarvita lupaa taloyhtiöltä. Ilman taloyhtiön hallituksen / naapurien lupaa huoneistopihalle tehtävät uudisistutukset saavat olla korkeintaan 1,5 metrin korkeita (liian korkeat tai laajat istutukset ja puut kun voivat pienellä pihalla alkaa varjostaa omaa ja naapureiden aluetta).
Rikkaruohoja saa jokainen asukas mielellään kitkeä ympäri piha-alueita aina kun niitä on jossain nähtävillä…
Taloyhtiön hallitus on konsultoinut vuosina 2011, 2015 ja 2017 ammattilaispuutarhuria, jonka antamilla ohjeilla on kevät- ja syystalkoissa tehty yhdessä erilaisia hoitotoimenpiteitä yhtiön istutuksille ja puustolle.
Jätehuolto
Taloyhtiömme jätehuollon ohjeet:
- Sekajäte harmaaseen roska-astiaan
- Biojäte ruskeaan astiaan tavallisessa muovi- tai paperipussissa. EI BIOJÄTEPUSSISSA! (biojätteestä St1 tekee Hämeenlinnassa bioetanolia, prosessiin ei saa laittaa biojätepusseja koska niitä ei voida erotella linjastolla)
- Pahvi ja kartonki siniseen keräysastiaan
- Keräyspaperi vihreään keräysastiaan
- Elintarvikkeiden muovipakkaukset (ei PVC-muovia joka merkitty ”PVC”, ”03” tai ”3”) Lisätietoa: muovipakkausten_lajitteluopas (PDF)
Kaasupullot tai muut herkästi syttyvät aineet
Grillien kaasupullot ja muut herkästi syttyvät aineet on säilytettävä asianmukaisesti. Esimerkiksi kaasupulloa ei saa säilyttää suorassa auringonpaisteessa, vaan se on laitettava varjoisaan hyvin tuulettuvaan tilaan, esimerkiksi pihaterassin varjoisimpaan nurkkaan harvasäleisen laatikon tms. aurinkosuojauksen taakse.
Kiinteistöhuollon vastuut
Taloyhtiöllä on hallituksen valitsema kiinteistöhuoltoyhtiö. Kiinteistöhuollon vastuita ovat esimerkiksi:
- asuntojen LVI-ongelmien korjaaminen (esimerkiksi tukkeutunut viemäri tms.)
- liukkauden torjunta ja lumen poistaminen tontilta
- rikkoutuneiden pihavalaisimien vaihtaminen
- lehtien haravointi
- liputtaminen liputuspäivinä
- oven avaaminen asukkaalle tarvittaessa (asukas maksaa hinnaston mukaisesti)
- ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto 2 krt / vuosi
Taloyhtiössämme kiinteistöhuoltoyhtiönä on riihimäkeläinen P. Kiinteistöpalvelut, löydät yhteystiedot kiinteistöhuoltoon painamalla tästä.
Koirat ja kissat
Älä päästä koiria tekemään ”koiramerkkejä” taloyhtiön piha-alueelle. Koirien merkkailu helposti kertaantuu (yksi merkkaa, toiset tekevät sitten tarpeita samaan paikkaan), joten koirien omistajia pyydetäänkin opettamaan koirille tarpeiden paikaksi muut alueet kuin yhteinen piha. Ei ole mukavaa jos lapset pyörivät leikeissään koirien merkkaamissa kohdissa piha-alueella. Koirat tulisi opettaa olemaan haukkumatta kovaäänisesti piha-alueella, vaikka kuinka tekisi mieli haukkua ulos pääsemiselle.
Kissojen osalta nykylainsäädäntö edellyttää, että kissa ei saa kulkea vapaana taajama-alueella ilman valvontaa ja lisäksi on erikseen huolehdittava (mm. Toksoplasmoosin vaara) että kissa ei milloinkaan saa päästä lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle.
Kosteiden tilojen hoitaminen
Asunto-osakeyhtiömme on rakenteiltaan vielä melko uusi. Kuitenkin varsin yleisen ja yleensä kalliin korjaustarpeen voi aiheuttaa asunto-osakeyhtiöille kosteiden tilojen kosteusongelmat. Tällaisten ongelmien välttämiseksi ja yhtiömme omistamien rakennusten arvon säilyttämiseksi olisi hyvä noudattaa muutamaa perusohjetta:
- Suihkutilojen lattia tulee kuivata lastalla jokaisen käyttökerran jälkeen
- Suihkutilojen lattialämmityksen käyttäminen ympäri vuoden nopeuttaa märkätilojen kuivumista ja on siten aina suositeltavaa
- Ilmanvaihtokoneen oikea käyttö ja huolto varmistaa kosteuden poistumisen, ks. ylempää kohta ”ilmanvaihtokone”
Kunnossapitotarveselvitys
Asunnot yhtiössämme ovat vielä elinkaarensa alkupuolella. Tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään suurempia varsinaisia elinkaaritoimenpiteitä. Voit lukea viimeisimmän kunnossapitotarveselvityksen lähivuosille osana yhtiökokousaineistoa painamalla tästä (kysy salasana puheenjohtajalta).
Leikkipiha ja hiekkalaatikko
Taloyhtiön lasten käytössä on pihan keskellä Lappset-merkkisillä leikkivarusteilla varustettu leikkipiha. Pihalta löytyy vauvakeinu, lautakeinu, kiipeilyteline/liukumäki ja katettu hiekkalaatikko. Koska kiipeilyteline ja sen liukumäki ovat melko korkeita, on vanhempien valvottava pienimpien lasten turvallisuutta kiipeilytelineessä.
Hiekkalaatikon päällä on verkkokansi, joka tulee päivän päätyttyä sulkea, jotta alueella hiiviskelevät kissat eivät pääsisi tekemään tarpeitaan lasten hiekkalaatikkoon.
Ilmoita isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle heti jos havaitset jotain vikoja leikkipihan laitteissa tai hiekkalaatikolla!
Lintulauta
Taloyhtiön piha-alueilla ei saa ruokkia eläimiä (linnut, oravat yms). Ruokintapaikat keräävät lähikortteleissa asuvia harakoita, lokkeja ja rottia ruokailemaan, jolloin taloyhtiön piha-alueelle muodostuu tavanomaista enemmän linnunkakkaa ja sotkua.
Liputus
Kiinteistöhuoltoyhtiömme huolehtii liputtamisesta kansallisina liputuspäivinä. Voit erikseen tilata kiinteistöhuollosta liputuksen myös esimerkiksi merkki- tai juhlapäiväksi tai tarvittaessa myös suruliputuksen.
Lumi, jää ja liukkaus
Talvisin on noudattava erityistä varovaisuutta aina räystäiden ali kuljettaessa! Opastakaa myös lapsillenne vaaralliset ja turvalliset paikat leikkiä, ettei kenenkään päälle pääse putoamaan lunta tai jäätä. Vaarallisia paikkoja lapsille ovat mm. autokatosten takapihat, sillä autokatosten katoilta lumi pääsee putoamaan esteettä niiden taakse ja usein lapset ovat juuri siellä leikkimässä.
Katselkaa myös turvallisuusnäkökulmasta huoltoyhtiömme työn jälkeä mm. aurauksissa ja liukkauden poistossa. Jos näette asiassa puutteita, niin älkää epäröikö ottaa yhteyttä puheenjohtajaan, isännöitsijään tai pikatilanteessa suoraan huoltoyhtiöömme (esimerkiksi jos liukkaus tai lumi estää nousun autolla kadulta talon pihaan tai jokin jääpuikko katolta uhkaa asuntoihin kulkijoita).
Keväällä lumien alkaessa sulaa on hyvä lapioida rakennusten seiniä vasten olevat lumikasat pois seiniä kostuttamasta. Lapioita tätä tarkoitusta varten löytyy pyörävarastosta.
Lämmitysjärjestelmä
Asuntojen lämmitysmenetelmä taloyhtiössä on vaihdettu vuonna 2016 kaukolämmöstä maalämpöön. Maalämpöurakan ovat toteuttaneet St1 Energiamarket ja Laroc Oy, lämmitysjärjestelmän vaihtamisella taloyhtiö on hakenut vakautta tulevaisuuden energiakustannusten hallintaan (Ekokem Oy myytiin Fortumille 2017 ja Riihimäen kaukolämpö Oy:stä 51% kaupunki myi skotlantilaiselle sijoitusyhtiölle 2018 – miten mahtaa lähivuosina kehittyä kaukolämmön hinta Riihimäellä…)
Lämmityspistorasiat autokatoksissa
Autokatoksissa jokaisella autopaikalla on lämmityspistorasia, jossa on asukkaan itse säädettävissä oleva kellokone. Kellosta voi ajastaa max 2 tuntia sähkönsyöttöä auton lämmitysjohdolle.Lämmityspistorasiat on varustettu vipusulakkeilla ja vikavirtasuojakytkimilla.
Lasten turvallisuuden takia älä jätä lämmitysjohtoja pitkäksi aikaa roikkumaan tolpista.
Mattojen tamppaaminen
Taloyhtiöllä on mattojen tamppaamista varten piha-alueella kaksi yhteiskäyttöistä mattotelinettä. Katso kelloa ja ota huomioon naapurisi kun mietit mattojen tamppaamisen aloitusaikaa…
Nuohous
Taloyhtiön muutamiin asuntoihin on asennettu rakentamisen yhteydessä takka. Asukkaan vastuulla on putsata takka asunnon sisällä ja nuohouttaa hormit. Nuohouksen hormeille voi tilata isännöitsijän kautta.
Oven avauspalvelu kiinteistöhuollon toimenpitein
Jos jäät ”lukkojen taakse” etkä pääse asuntoosi, on oven avaaminen on tehtävä kiinteistöhuollon kautta yleisavaimella (puh. 040 687 9800, päivystys on 24/7). Oven avaamisesta peritään avausmaksu.
Palovaroittimet ja paloturvallisuus
Sisäasiainministeriön asetuksen (239/2009) 3 § 1 momentissa todetaan: ”Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.”
Tämä tarkoittaa käytännössä: As Oy Aatunpihan jokaisessa asunnossa ON OLTAVA VÄHINTÄÄN KAKSI PALOVAROITINTA – yksi palovaroitin alakerrassa ja toinen yläkerrassa. Palovaroittimet ja niiden toimintakunnosta huolehtiminen ovat asukkaan vastuulla.
Palovaroittimen tekninen käyttöikä on korkeintaan 10 vuotta, tämän jälkeen paristokäyttöinen ”perusvaroitin” tulee uusia. Yhtiössämme on keskitetysti vaihdetttu palovaroittimet kaikkiin asuntoihin vuonna 2016. Uusinta on suunniteltu tehtävästi yhteishankintana 2026.
Kaasupullot tai muut herkästi syttyvät aineet on säilytettävä asianmukaisesti. Esimerkiksi grillauksessa käytettävää kaasupulloa ei saa säilyttää suorassa auringonpaisteessa, vaan mieluummin varjoisassa hyvin tuulettuvassa tilassa, esimerkiksi pihaterassin varjoisassa nurkassa.
Kertakäyttögrillien käyttö on kiellettyä taloyhtiön alueella paloturvallisuussyistä.
Pelastussuunnitelma
Taloyhtiölle on laadittu pelastussuunnitelma. Löydät linkin siihen suojattujen sivujen kautta.
Pelastustiet
Pelastusviranomaisten esteettömän pääsyn turvaamiseksi on osa taloyhtiön jalankulkuväylistä merkitty pihakarttaan punaisella katkoviivalla pelastusteiksi. Pelastusteille ei saa jättää esteitä pelastusajoneuvojen haitaksi.
Puutarhajäte
Hävitä puutarhajäte joko sekajätteen mukana roskikseen tai silppua se pieneksi taloyhtiön oksasilppurilla ja levitä murska taloyhtiön omistamaan metsään.
Piha- ja puutarhatyökalut
Asukkaiden yhteiskäytössä on pyörävarastossa ja ruohonleikkurivarastossa muutamia hyödyllisiä lainattavia piha- ja puutarhatyökaluja. Varastosta löytyvät mm. ruohonleikkurit, lumikola, katuharjat, erilaiset haravat, soralapioita, rautakanki, kottikärryt, pensassakset, oksasakset ja vesiletku. Puhdista työkalut käytön jälkeen ja palauta ne omalle paikalleen.
Puut ja pensaat
Taloyhtiön asukas ei saa ilman hallituksen lupaa poistaa tai lisätä puita tai istutuksia yhteisillä piha-alueilla. Katso menettelyohjeet kohdasta ”Istutukset”.
Pysäköinti ja liikenne
Jokaisella asunnolla on käytössä yksi autokatospaikka. Tämän lisäksi yhtiössä on 13 taloyhtiön sähköistettyä autopaikkaa, joiden saatavuutta vuokralle voi tiedustella isännöitsijältä. Lisäpaikan vuokrannut voi merkitä autopaikkansa lämpötolpan Dymo-tarralla, joita löytyy valmiina pyörävaraston ilmoitustaululta.
Asukkaita pyydetään pysäköimään autot mahdollisimman suoraan omaan katospaikkaan, jotta kaikille autopaikoille kulkeminen olisi molemmilta puolilta autoa helppoa. Asukkaiden ”kakkos- ja kolmosautot” ja vierailijoiden autot on pysäköitävä Aatunkadun tai Ilveskadun reunaan, ei piha-alueen pelastusteille. Ilveskadun reunassa ei autoja kuitenkaan saa pysäköidä piha-alueemme nurmikolle, koska se tuhoaa nurmikon kasvun ja kaupunki saattaa sakottaa ”maastopysäköinnistä”.
Koska taloyhtiön lapset leikkivät, juoksevat ja pyöräilevät koko ajan taloyhtiön alueella, on suurin sallittu ajonopeus piha-alueellamme 5 km / h.
Lähin linja-autopysäkki on taloyhtiön kohdalla Ilveskadulla, paikallisliikenteen linja 3 ajaa Rautatieaseman ja Citymarketin väliä Ilveskadun kautta.
Huomioi Aatunkadun varteen pysäköidessä 5 metrin turvaetäisyys risteyksiin:
Pyykin kuivaus
Leikkipihan vieressä on taloyhtiön yhteinen pyykkiteline (pyykkinarut). Telineen käyttöön ei ole erikseen varattavia vuoroja, joten pyykkiä voi kuivattaa aina kun pyykkinaruilla on tilaa.
Pyörävarasto
Pidä yllä siisteyttä ja järjestystä pyörävarastossa. Jos et käytä ollenkaan polkupyörääsi niin nosta se lattialta tilaa viemästä seinäkoukkuihin ”pitkäaikaissäilytykseen”.
Remontointi
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossa kunnossapito- ja uudistustöitä. Osakkeenomistajan tulee kuitenkin kirjallisesti ilmoittaa etukäteen hallitukselle tai isännöitsijälle sellaisesta työstä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen. Esimerkkejä etukäteen ilmoitettavista remonteista: Kaikki LVI-työt joihin liittyvät hanat tai viemärit, sähkötyöt, seinä- tai kattorakenteisiin vaikuttavat muutokset, kosteiden tilojen työt kuten laatoitukset yms.
Remontin ilmoittaminen As Oy Aatunpihan osalta on helppoa. Helpointa on kirjautua Internetissä isännöitsijän OmaRetta -palveluun (https://www.omaretta.fi) ja täyttää siellä remontti-ilmoitus sähköisesti. Toinen vaihtoehto on tulostaa ja täyttää paperinen lomake majakan sivuilta ja toimittaa se taloyhtiön puheenjohtajalle tai isännöitsijälle. Yhteystiedot löydät painamalla tästä.
Ilman eri ilmoitusta on sallittu Aatunpihalla osakkaan tekemänä asunnon ulkoterassin laajentaminen samanlaiseksi kuin useimmilla asunnoilla se jo on (osassa asuntoja on vielä alkuperäinen YIT:n tekemä lyhyempi terassi). Myös jo hyväksyttyjen ylimääräisten ulkorakenteiden, kuten oma aitalaajennus, huoltomaalauksiin ei tarvita erikseen lupaa.
Ruohonleikkurit ja oksasilppuri
Pyörävaraston yhteydessä olevassa ruohonleikkurivarastossa on taloyhtiön asukkaiden käytössä kolme eri ruohonleikkuria:
- Stiga Handyclip, käsikäyttöinen pyöröteräleikkuri
- 2 kpl Bosch Rotak, akkukäyttöinen leikkuri ruohonkeräimellä
- Bosh ART26LI, akkukäyttöinen nurmikkotrimmeri muoviterillä
Jokaisen ruohonleikkurin käyttöohje löytyy varaston hyllyltä. Tutustu ohjeisiin, erityisesti turvallisuusohjeisiin ennen leikkureiden käyttöä ja puhdistamista!
Bosch-koneille on akkuvaraajat varaston hyllyllä. Laita akku lataukseen käytön jälkeen ja siirrä latauksessa ollut täysi akku kiinni leikkuriin odottamaan seuraavaa käyttäjää.
Taloyhtiöltä löytyy myös sähkökäyttöinen Bosch-oksasilppuri.
Sähkökatkos
Taloyhtiömme kuuluu Caruna Oyj:n sähkönjakeluverkon piiriin. Carunalla on näppärä maksuton tekstiviestipalvelu, jonka kautta saa tiedon mahdollisesta sähkökatkoksesta alueellamme. Löydät palvelun google-hakusanalla ”Caruna Sähkövahti”. Sähkökatkoksessa tarkasta ensin asuntosi omat sulakkeet eteisen sähkökaapista, kaikkien sulakkeiden tulisi olla ylhäällä. Jos ne ovat OK, on seuraavaksi hyvä tarkastaa palavatko esimerkiksi taloyhtiön pyörävarastossa valot tai pimeään aikaan pihavalot. Jos valot palavat muualla, voi olla että pyörävaraston yhteydessä olevasta sähköpääkeskuksesta on palanut asuntokohtainen pääsulake. Sen korjaamiseksi ota yhteys kiinteistöhuoltoon.
Sähkösopimus
Asukas voi tehdä sähkösopimuksen sähkön kulutuksen osalta minkä tahansa haluamansa sähköyhtiön kanssa. Sähkön siirtomaksu tulee kuitenkin aina maksettavaksi sähköverkon omistajalle, siis Carunalle. Sähkön hintaa kannattaa aika-ajoin vertailla eri yhtiöiden välillä. Yhtiöömme on asennettu etäluettavat sähkömittarit, joten kulutuksen seuranta sähkölaskuista tosiaikaisesti on helppoa. Vaikka asunto olisi tyhjillään, ei sähköä saa koskaan katkaista asunnosta poissaolon ajaksi (ilmanvaihtokone tulee pitää aina päällä kosteutta poistamassa, ks. ylempää kohdasta ilmanvaihtokone).
Talkoot
Taloyhtiö järjestää tavallisesti kahdet pihatalkoot vuodessa, yhdet keväällä ja toiset syksyllä. Pihatalkoissa suoritetaan pieniä puutarhurin tai taloyhtiön puutarhajaoksen suosittelemia ylläpitotoimia taloyhtiön kasveille ja nurmialueille sekä siistitään piha-alueita harjaamalla, putsaamalla ja haravoimalla. Syksyn talkoissa myös yleensä tyhjennetään ja harjataan pyörävarasto. Talkoot ovat viime vuosina kestäneet keskimäärin 2-3 tuntia, taloyhtiö tarjoaa aina talkoisiin osallistuville pientä purtavaa ja juotavaa. Talkoot ovat samalla oiva tilaisuus käydä yhdessä keskustelua taloyhtiön asioista ja erilaisista kehittämistarpeista. Tervetuloa mukaan pihatalkoisiin kun kutsu käy!
Tilinpäätös
Asunto-osakeyhtiö Riihimäen Aatunpihan tilinpäätöstiedot edelliseltä vuodelta jaetaan postitse tai internet-linkkinä yhtiökokouskutsun yhteydessä kaikille osakkeenomistajille aina ennen varsinaista yhtiökokousta. Löydät aikaisempien vuosien tilinpäätökset ja toiminnantarkastuskertomukset asiakirja-sivulta painamalla tästä (vaatii kirjautumisen, saat tunnukset puheenjohtajalta).
Tupakointi
Tupakointia harrastettaessa on kiellettyä jättää tupakantumppeja taloyhtiön yleisille piha-alueille. Taloyhtiön pienet lapset innostuvat aina lumien sulamisen jälkeen keräämään piha-alueella olevia tumppeja leikkeihinsä – tämä asia tulee estää ja kaikkien asukkaiden tulee kiinnittää huomioita että lapset eivät pääse leikkimään tupakantumpeilla.
Tupakat tulee tumpata erilliseen tumppiastiaan oman asunnon piha-alueelle tai autoon. Tumppeja ei saa jättää pihalle lasten noukittavaksi.
Vakuutukset
Taloyhtiön vakuutus ei korvaa asukkaan esimerkiksi tulipalossa tuhoutunutta omaisuutta tai vesivahingossa turmeltunutta irtaimistoa. Asukkaan tulee itse vakuuttaa omaisuutensa! On suositeltavaa hankkia laaja kotivakuutus kattamaan kaikenlaiset (onneksi epätodennäköiset) vahinkotilanteet. Lisätietoja löydät vakuutusyhtiöiden kotisivuilta.
Vastuunjakotaulukko
Taloyhtiön ja osakkaan perusvastuut erilaisista asuntoon liittyvistä ylläpitoasioista löytyvät kirjasesta ”Taloyhtiön vastuunjakotaulukko”. Kirjanen löytyy lainattavaksi taloyhtiön pyörävaraston yhteydessä olevalta hyllyltä.
Veden kulutusmittaus ja vesimaksu
Taloyhtiössämme ei ole käytössä huoneistokohtaisia kulutusmittareita vedelle. Tästä huolimatta olemme onnistuneet pudottamaan veden kulutuksen yhtiössämme n. 110 l/hlö/vrk. Pakolliset korotukset vesimaksuun on viime vuosina jouduttu tekemään lähinnä Riihimäen Vesi Oy:n vuosittain nostamien kuutiohintojen takia.
Vesimaksun suuruuden voit tarkastaa yhtiökokousten pöytäkirjoista painamalla tästä. (vaatii kirjautumisen, saat tunnukset puheenjohtajalta).
Verkko-ovi
Askarteluohje näppärälle parvekkeen verkko-ovelle: Verkko_oven_askarteluohje_Aatunpiha
Vesiletku
Pyörävarastosta löytyy asukkaiden käyttöön tarkoitettu kasteluletkukärry ja avain ulkoseinien vesihanoihin asuntojen piha-alueiden kasvien kastelua varten. Vesiletkua ei ole tarkoitettu autojen pesuun. Käytä vesiletkua kohtuudella (vedenkulutus!) ja käytön jälkeen kelaa letku siististi takaisin letkukärryyn.
Vesivahinko
Jos havaitset tai epäilet asunnossasi olevan vesivuotoa, ota välittömästi yhteys kiinteistöhuoltoon, jotta vesi tai kaukolämpö voidaan katkaista asunnosta tilanteen tutkimuksen ajaksi. Löydät kiinteistöhuollon päivystysnumeron painamalla tästä. Ilmoita asiasta myös välittömästi taloyhtiön hallitukselle jotta ongelma saadaan nopeasti korjattua.
Yhtiöjärjestys
Taloyhtiön yhtiöjärjestys määrittää mm. varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat, hallituksen kokoonpanon ja erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia asunto-osakeyhtiön toimintaan liittyen. Yhtiöjärjestys löytyy painamalla tästä (vaatii kirjautumisen, saat tunnukset puheenjohtajalta)..
Yhtiökokous
Asunto-osakeyhtiömme varsinainen yhtiökokous on järjestettävä vuosittain 6 kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä (tilikausi meillä on kalenterivuosi). Löydät kokouksessa käsiteltävät asiat yhtiöjärjestyksestä (ks. yllä).
Osallistumisesta: ”Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Osallistuminen edellyttää, että osakkeenomistaja on merkitty osakasluetteloon tai on ilmoittanut yhtiölle osakkeiden omistusoikeuden siirtymisestä itselleen ja esittänyt siitä luotettavan selvityksen.
Osallistumisoikeus käytännössä tarkoittaa oikeutta olla läsnä, käyttää puhevaltaa ja osallistua päätöksentekoon. Yhtiökokous on asunto-osakeyhtiön ylin päättävä taho, joten oikeus osallistua yhtiökokouksiin on osakkeenomistajan merkittävimpiä oikeuksia.”
Tilaisuudesta mahdollisesti poissaolevilta puolisoilta (tai muilta oman osakeosuuden jakaen omistavilta) kannattaa aina ottaa mukaan kokouskutsun mukana jaettu valtakirja kokoukseen, jolloin ei muodostu epäselvyyksiä mahdollisissa äänestystilanteissa edustajuuden suhteen.
Yhtiökokoukseen on kutsuttu myös mahdolliset vuokra-asukkaat, heillä on puheoikeus mutta ei äänioikeutta ilman valtakirjamenettelyä.
Yhtiövastike
katso kohta ”Hoitovastike”.
Äänekäs toiminta
Katso kohta ”Hiljaisuus”.